Buscar

NETWORKING

Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Tuenti Flickr
Youtube Delicious Slideshare DEX para Android DEX para Apple FavoritsSi vols publicitar-te en aquesta pàgina, fes clic aquí

Multimedia

Per a que us sigui més facil de compartir, comparar, destriar ... us deixem aquí tots els videos en un sol post, de cada una de les taules en que es van desenvolupar les segones Jornades de dones liderant les TIC el passat 17 de Novembre

Tots els Videos de les 5 taules de les Jornadas Womanlidertic 2016

Canal Dones en Xarxa

Banners

Tarifes de Publicitat
Catàleg d'activitats de Dones en Xarxa
Clínica de reproducció assistida BcnIVF
Ni + ni - = s
Jornades Internacionls de dones liderant les TIC
Dones emprenedores i professionals
Webs Locals

Agenda [+]

Avui és: 25-02-2018
>
<
Febrer'18
llmamejovessum
293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4

Convocatoria destacada

Coctels&Net bcn Especial Emprenedores
Coctels&Net bcn Especial Emprenedores
Dimecres 13 Desembre 18:30h - Mobile World Centre
Història

Violència sexual a les dones en dictadura

dijous 12 de setembre de 2013

Violència sexual a les dones en dictadura

Per una de les efemèrides que es celebren en aquestes dates, reproduïm aquest article, referent a la violència sexual que les dones pateixen en les dictadures, aquest es refereix a Xile i es va publicar a lecturas ciudadanas.

A més de ser víctimes dels mètodes de tortura efectuats contra tots els que van passar pels múltiples centres d’extermini de la dictadura, més de tres mil dones van patir violència sexual per part d’agents de l’Estat. Malgrat això, fins al moment només s’han presentat cinc querelles criminals i els torturadors segueixen refugiant-se en els pactes de silenci i la impunitat. Tant les víctimes com les organitzacions de drets humans apunten a la necessitat de visibilitzar aquest delicte, davant el perill que es naturalitzi i es repeteixi.

Lelia Pérez tenia 16 anys quan va ser detinguda per Carabiners i portada amb una altra desena d’estudiants secundaris a l’Estadi Xile. Era el 12 de setembre de 1973 i durant els següents dies seria víctima de múltiples tortures, entre elles, la seva primera agressió de caràcter sexual .

"De les dones que vam ser portades al sector dels camerins , jo crec que totes vam sotmeses a violència sexual" , recorda Lelia , fent una petita pausa . El seu pas per l’Estadi Xile va ser breu, però significatiu . " Cronològicament és molt poc temps, però jo sento que vaig entrar aquí de 16 i vaig sortir de 70 " , comenta.

L’informe de la Comissió Nacional sobre Presó Política i Tortura dedica una secció especial a la violència sexual exercida contra les dones en dictadura , " prenent en consideració les característiques d’aquesta violència , a més de la seva significació moral i cultural en la societat xilena " .

De les 3.400 dones que van declarar a la Comissió , la gran majoria va admetre haver estat víctima d’algun tipus de violència sexual . Si bé 316 van dir haver estat violades, s’estima que aquesta quantitat és molt més gran , ja que "la violació sexual és per a moltes dones un fet del qual els costa parlar i moltes vegades prefereixen no fer-ho" , consigna l’informe.

Avortament a cops

Provinent d’una família de forta formació política , Lelia Pérez militava al MIR des dels 13 anys . Allà, va participar de campanyes d’alfabetització i va recolzar el treball dels obrers a les fàbriques , nodrint d’experiències . El seu pas per l’Estadi Xile no va acovardir aquesta set política : va tornar a classes al liceu Darío Sales i reprendre la seva militància , participant d’actes de recuperació en les poblacions sense deixar de preocupar pels seus companys que , a poc a poc , començaven a desaparèixer.

A l’octubre de 1975 , casada i amb set setmanes d’embaràs , va ser detinguda per segona vegada i traslladada a Villa Grimaldi , on romandria durant tres mesos . Allà , els episodis de tortura augmentarien la seva intensitat , així també les agressions sexuals que li costarien , fins i tot , la pèrdua del fill que esperava , a causa dels cops indiscriminats dels botxins de la DINA .

"Durant molt temps jo ho vaig situar com, bé , una tortura més . Però l’agressió sexual no és una tortura més . Perquè ... com et marca , la resta de la teva vida , la resta de les teves relacions , la resta de la teva sexualitat , de la teva afectivitat ... I des d’on es fa . No es fa des de simplement la recerca de la informació , es fa des d’una altra banda, una altra tribuna , que és el tema del masclisme , de l’exercici del poder sobre la dona . Aquí no els va importar si jo era marxista o no " , expressa Lelia , amb una fortalesa que només reflecteix la seva condició de supervivent .
Com ella , 229 dones que van declarar davant la Comissió Nacional sobre Presó Política i Tortura van ser detingudes estant embarassades . 11 d’elles van dir haver estat violades i , a causa de les tortures , 20 van patir un avortament .

El paper de la dona

Per la violació dels torturadors vaig quedar embarassada i vaig avortar a la presó . Vaig patir xocs elèctrics , penjaments , " pau - arara " , " submarins" , simulacre d’afusellament , cremada amb cigars . Em van obligar a prendre drogues , vaig patir violació i assetjament sexual amb gossos , la introducció de rates vives per la vagina i tot el cos . Em van obligar a tenir relacions sexuals amb el meu pare i germà que estaven detinguts . També a veure i escoltar les tortures del meu germà i pare . Em van fer " el telèfon" , em van posar a la graella , em van fer talls amb Yatagan en el meu estómac . Tenia 25 anys . Vaig estar detinguda fins a 1976 . No vaig tenir cap procés . Regió Metropolitana , 1974 .

Diversos testimonis recollits en l’informe de la Comissió Nacional sobre Presó Política i Tortura donen compte dels horrors als quals es van veure sotmeses les dones presoneres polítiques , els que s’expressaven , en un primer nivell , des del llenguatge .

"A mi em deien gossa puta mirista , amb la variant de gossa maraca marxista . I és interessant aturar-se en aquests tres apel · latius . Perquè el primer et pren la condició d’ésser humà : gossa . El segon , et treu des de la seva perspectiva la dignitat de dona : puta . I l’altre , marxista o mirista : ets la seva enemiga política " , relata Lelia .

Afegir un comentari


moderació a priori

Aquest fòrum és moderat a priori: la seva contribució no es mostrarà fins que no hagi estat validada per l'administrador del lloc.

  • (Per crear paràgrafs, deixeu simplement unes línies buides.)

Qui sóu? (opcional)

En col.laboració amb: