EDICIONS:  2009  2010  2011 
2012
------------------------------
------------------------------
------------------------------
------------------------------

Blog del concurs

inici

Gala Final. Punt final a Femitic 2012

dimarts 4 de desembre de 2012

Gala Final. Punt final a Femitic 2012

El festival de fotografia i video Femitic va arribar al seu punt àlgid amb el lliurament de premis. Per primer cop el festival va ser retransmès per streming al món virtual de Catalunya a Second Life, pel nostre canal de Bambuser, i a l’Auditori Teresa Pàmies en la presència física, en la quarta edició .

El primer premi de la nit va ser per a la categoria de Fotografia en l’àmbit de dones i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que va ser per Entre totes, ho farem tot d’Andrea Vallès, un guardó que va lliurar la directora de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada qui va posar l’accent en què la “xarxa reivindica la manera de fer de les dones en tota la seva riquesa” i Lidia Arroyo, membre de la Junta.
A més, en aquesta categoria el jurat va decidir fer una menció especial per a Núria Martínez per la fotografia, Pensament Lliure.

El premi al millor vídeo de Dones i la temàtica TIC, va ser per la composició de Glasz Decuir, Paulina India i Isis Towton, la rateta, la ratolina i un gatet de pacotilla, un vídeo enregistrat en temps real en el món virtual Second Life. Tres dones anònimes amb els seus avatars, han creat els escenaris i personatges per després interpretar la machinima, que es com es coneix a les pel·lícules creades virtualment en Internet.

I la menció especial del jurat va ser per a Irene Serrat per la seva peça‘Dones en Xarxa’
Pujaren a l’escenari per lliurar aquest guardó, l’alcaldessa de Santa Coloma la sra. Núria Parlón qui va animar a les dones a treballar per la igualtat i la membre del jurat, Laia Pajuelo.

La fotografia de dones i àmbit laboral va ser per Irene Serrat i la seva obra “Peixatera”, presentada per Krme Freixa periodista i escriptora “ens ensenyen a veure que les dones són les artífexs d’un passat, un present i un futur”, i Eva Ferrer, membre de la junta.

El darrer premi de la nit va ser per la categoria de dones i àmbit laboral en el suport de vídeo, que va ser per Eva Durán i el seu vídeo “Vull ser mecànic”, la menció especial del jurat va ser per a “sense
títol”
de
 Laura 
Menéndez. La directora, representant de CIMA, Marta Figueras i la regidora de l’Ajuntament de Barcelona, Imma Moraleda.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de la presidenta de Dones en Xarxa, Lourdes Muñoz, que va agrair ales Institucions, entitats, jurat, equip tècnic, junta i participants. Va remarcar l’objectiu de Femitic, que hi hagin més continguts de les dones a la xarxa “si no, la gent no les trobarà”, i per això cal l’accés lliure. Impulsem a les dones com a creadores, no només receptores, l’aparició de la web 2.0 facilita això, internet esdevé un gran instrument. I les dones hem estat el sector més invisibilitzat.

Les fotos de la Gala, al flickr

Des d’aquí no podem estar-nos d’animar-vos a participar en l’edició de 2013. Comenceu a pensar!!

Preparades per coronar Femitic 2012

dilluns 19 de novembre de 2012

Preparades per coronar Femitic 2012

El festival Femitic arriba a la seva recta final amb el colofó de luxe que suposa el lliurement dels premis en les quatre categories, la de vídeos i TIC, vídeos i àmbit laboral, fotografia i TIC i fotografia i àmbit laboral.

Com en l’anterior edició, l’entrega de premis tindrà lloc a l’Auditori Teresa Pàmies del Centre Cívic Urgell (C/Urgell, 145) el dijous, 29 de novembre de 2012 a les 19h. Moment en el que es donaran a conèixer les creadores i les obres guanyadores d’enguany.

Aquest concurs neix al 2009 amb la finalitat de donar visibilitat al treball fet per dones i especialment en el camp, primer de la fotografia i després del vídeo, i precisament buscant la visibilització per denunciar (categoria Àmbit laboral) i per impulsar (categoria de TIC).

Però també la participació a les xarxes socials, a través del sistema de votacions populars, incentivem el contacte a les xarxes, fruit de solidaritats ancestrals de gènere.

L’esquerda tecnològica és fruit de les discriminacions de les dones, en aquest cas, per l’accés a les tecnologies, veritable clau de la vida i l’economia no ja del futur, sinó del present.

Així en aquesta, la quarta edició el concurs arriba a un grau de maduresa pel que fa a la qualitat de les obres presentades, en les que el sentiment de denúncia està molt present en tots els àmbits.

Finalment, amb la Gala de lliurament dels premis posarem punt i final a la quarta edició, la de 2012 del premis creats per propiciar els continguts a la xarxa. La xarxa és de totes.

El jurado se reúne para decidir quienes son las ganadoras de Femitic

dimarts 13 de novembre de 2012

El jurat es reuneix per decidir les guanyadores de Femitic

El passat 9 de novembre es va reunir el jurat d’experts i expertes de l’edició de Femitic d’enguany per deliberar i decidir quines seran les guanyadores del concurs.

En les discussions deliberatives es va tenir en compte el sempre difícil equilibri entre el missatge a transmetre i la qualitat tècnica com a denominador comú.
A banda, el paper de les dones en la societat, el pes de les tecnologies, criteris intergeneracionals, i una certa originalitat per tal de posar en evidència la intenció del concurs de reduir la bretxa digital pel que fa al gènere i a l’edat.

D’acord amb les bases del concurs, els components del jurat van rescatar algunes fotografies que no havien estat finalistes en acabar la fase de votacions populars, i que van ser considerades juntament amb aquelles que sí s’havien classificat.

Una altra de les consideracions pel que fa a la categoria d’àmbit laboral fou que la imatge transmetés la idea d’una trajectòria laboral, a més de la plasmació del context social i la seva repercussió en les dones.

En tot moment es van tenir en compte els principals objectius de Femitic, un concurs que vol fomentar la creació de continguts digitals per part de les dones i visibilitzar-los a la xarxa, amés de reduir la bretxa digital de gènere i denunciar la situació desigual de la dona en el mercat laboral.

Recordeu que el veredicte del jurat es farà públic durant la gala de lliurament de premis de Femitic 2012 prevista pel dijous, 29 de noviembre partir de les 19h a l’Auditori Teresa Pàmies del Centre Cívic Urgell

¡A punto para conocer a las ganadoras!

dimecres 7 de novembre de 2012

A punt per conèixer les guanyadores

Amb l’entrada de novembre arribem a la recta final del concurs Femitic, les votacions populars es van tancar el passat dia dos de novembre, i així és com han quedat les votacions populars:

· Categoria Videos- Dones i TIC

01.- A través de les ones ens coneixem més– 472 vots
Mercè Alabarce, Mataró

02.- Vaig tenir la meva primera connexió a internet als 86 – 402 vots
Noveprit Singh, Badalona

03.- T’atreveixes a contar-ho a la iaia?– 304 vots
Tània Miró, Barcelona

04.- La rateta, la ratolina i un gatet de pacotilla – 285 vots
Glasz Decuir, San Sebastia

05.- FTP o DROPBOX? – 207 vots
Sònia Muñoz, Barcelona

06.- Ho portem dins – 99 vots
Anna Caballero, St.Pol de Mar

07.- Dones en xarxa – 86 vots
Irene Serrat, Porqueres

08.- Coses que m’impregnen– 86 vots
Laura Medina, Malagón

09.- Parir amb respecte- 83 vots
Patricia Burgos, Barcelona

10.- Girls’ Day 2012: ¡Vine i descobreix la ingenieria! – 46 vots
María Villarroya, Zaragoza

· Categoria Videos- Dones i Àmbit laboral

01.- Les joves i el món laboral– 423 vots
Lucía Pastor, Badalona

02.- www.lalimuntaner.cat - 198 vots
Anna Mestre, Barcelona

03.- Responsable de projectes culturals –198 vots
Anna Mestre, Barcelona

04.-Vull ser mecànic– 106 vots
Eva Duran, Salt

05.- Sense títol –106 vots
Laura Menéndez, Santiago de Compostela

06.- El joc dels oficis – 65 vots
Montse Ros, Terrassa

07.- Les paraules de 6 dones de l’actualitat – 65 vots
Cristina Meseguer, Barcelona

08.- La superació de la dona– 64 vots
Montse Ros, Terrassa

09.- Sense sortida– 57 vots
Júlia Perelló, Granollers

10.- Objectiu: Fotoperiodisme en femení – 54 vots
Anna Morero, Barcelona

Categoria Fotos- Dones i TIC

01.- ParisTic – 468 vots
Estefania Balanya, Montblanc

02.- Connectats – 450 vots
Arantxa Moran, Barcelona

03.- Naturalment... pantalles– 441 vots
Jéssica Martín, Sevilla

04.- Mai és tard – 416 vots
Lucía Pastor, Badalona

05.- Inserció a les noves tecnologies – 414 vots
Lucía Pastor, Badalona

06.- Un principi sense final... – 401 vots
Lovlean Singh, Badalona

07.- "Teletreball" –392 vots
Rocío Álvarez, Gijón

08.- Lakshmi– 369 vots
Amanda Frias, Mirasol

09.- Les TIC: la igualtat a tocar de les teves mans – 319 vots
Beatriz Fernández, Guadix

10.- Pensaments digitals –304 vots
Mercè Mestre, Barcelona

Categoria Fotos- Dones i Àmbit Laboral

01.- Pel bon camí– 444 vots
Arantxa Moràn, Barcelona

02.- Sense parar de teixir – 416 vots
Jéssica Martín, Sevilla

03.- RevolucionA– 405 vots
Jéssica Martín, Sevilla

04.- Dones joves=precarietat+explotació – 385 vots
Rocío Álvarez, Gijón

05.- El camí cap a la igualtat és imparable – 382 vots
Noveprit Singh, Badalona

06.- La dona i la política – 263 vots
Aranzazu Hernandez, Cádiz

07.- Filant mons – 245 vots
MªJosé de Cruz, Madrid

08.- A les vides – 244 vots
MªJosé de Cruz, Madrid

09.-Doble puntada – 243 vots
MªJosé de Cruz, Madrid

10.- Desitjo eliminar aquests elements(desigualtat)?– 212 vots
Beatriz Fernández, Guadix

Gràcies a totes les persones que han participat votant i donant difusió als seus vídeos i fotos preferides!

Com ja sabeu, encara no està res decidit. Ara és el torn del jurat d’experts i expertes per valorar les obres que han resultat finalistes i decidir les guanyadores en cada categoria. Tal i com ja s’anunciava a les bases del concurs:

El jurat valorarà prioritàriament els vídeos i fotografies seleccionades per votació popular, però tindrà la potestat de revisar tot el material presentat a concurs per a decidir en conseqüència les dues fotografies i els dos vídeos guanyadors.
El jurat es reunirà aquest divendres

Recordem que, enguany, Femitic repartirà 5.600€ en premis, distribuïts de la següent manera: 800€ per a la guanyadora en la categoria foto TIC; 800€ per a la guanyadora en la categoria foto d’àmbit laboral; 2.000€ per a la guanyadora en la categoria vídeo TIC; i 2.000€ per a la guanyadora en la categoria vídeo d’àmbit laboral.

Les guanyadores seran anunciades durant la gala de lliurament de premis del Femitic 2012, que es celebrarà el proper dijous, 29 de novembre, a partir de les 19:00 hores, a l’Auditori Teresa Pàmies del Centre Cívic Urgell (Barcelona).
Tots i totes esteu convidats/ades!

Tic, tac, tic, tac...se acaba el plazo para votar

dimarts 30 d'octubre de 2012

Tic, tac, tic, tac… s’acaba el termini per votar

Aquest divendres, dia 2 de novembre s’acaba el termini de les votacions populars de l’edició d’enguany del festival de vídeos i fotos fets per dones Femitic.

Per poder participar en el concurs a través de les votacions només cal que us enregistreu a la web, i després, ja podeu expressar les vostres prioritats.

Ara com ara en la categoria de vídeo TIC, A través de les ones...ens coneixem més, T’atreveixes a contar-ho a la iaia? i Vaig tenir la meva primera conexió a Internet als 86; són les qui lideren el rànquing amb 431,304 i 297 vots respectivamernt.

En la categoría de vídeo d’àmbit laboral, trobem Les joves i el món laboral, www.lalimuntaner.cat i Responsable de projectes culturals amb 319 i 182 empatades en el tercer i quart lloc.

I les fotos?

La categoría TIC la lidera Connectats, ParisTic i Teletreball que encapçalen el rànquing amb 350,328, i 325 vots respectivament. Tanca la categoria de fotos el d’àmbit laboral Pel bon camí, Dones joves= precarietat + explotació i Sense parar de teixir, amb 347,318 i 303

Si no trobes el teu vídeo/foto preferit entre els 10 primers classificats, encara ets a temps de votar per aconseguir que arribi a aquestes posicions i sigui valorat pel jurat de cara a la decisió final. Recorda que el termini de votacions finalitzarà el proper 2 de novembre, a les 12 de la nit.

Nota: La xifra de les votacions correspon, naturalment al moment de redactar el post

"Hay una parte del cine que no está en los libros de historia"

dimecres 24 d'octubre de 2012

"Hi ha una part del cinema que no està als llibres d’història."

Seguint (i per acabar) amb el cicle de petites entrevistes al jurat de Femitic, Marta Selva co-organitzadora de la Mostra Internacional de Cinema de Dones, que celebra ja les dues dècades, de les que més de la meitat, és en part gràcies a Marta Selva i a Anna Solà.

-Quin és el balanç dels 20 anys?

Doncs hi ha unes 40/50 pel·lícules anuals durant 20 anys. Una època en que s’ha contemplat també la part de reflexió, no només la direcció. Hem volgut transmetre la perspectiva femenina dels documentals, com a camp de transferència dels debats cap a la ciutadania, a través de les sessions obertes al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i de la Biblioteca Bonnemaison.

-I per part del públic?

Hi ha hagut una voluntat de transferència que ha fructificat amb la voluntat del nom públic. Joves, homes que s’han acostat molt al dia dels coneixements dels directors en l’àmbit de la seva ciutadania, hem volgut creat un espai de visibilitat, de creació femenina del país.
Programació de diferents formats, a més, estem en contacte amb altres festivals de caire internacional, com el festival de dones, cicles de dones europees. Intentem dedicar moments de reflexió específica.

-I la ideologia?

Hem intentat fer un espai de reflexió de la perspectiva de les dones que interactuen en els dos àmbits en el sentit de vehicular i de fer visible. Revisant la història del cinema amb perspectiva androcèntrica, t’adones que la història de les dones ha estat cabdal, per la localització del material arxius i filmoteques com a material imprescindibles. Hi ha una part del cinema que no està als llibres d’història.

- I en l’actualitat?

Ara estem en una situació de crisi econòmica, trobem que les dones estan treballant, que incorporen aquesta reflexió. També és cert que el públic té més interès en el visionat de la pel•lícula. Les noves generacions ho veuen amb més normalitat, 20 anys d’un festival dóna rigor de la programació de línia que s’ha mantingut ha permès que sigui un clàssic.

¡Nos vemos el jueves 29 de noviembre a partir de las 19!

dijous 18 d'octubre de 2012

Ens veiem el dijous 29 de noviembre a partir de les 19h!!

Ja tenim el local per celebrar el lliurament de premis de Femitic 2012, i serà el mateix que l’any passat. El Festival clourà el dia 29 de novembre al Centre Cívic Urgell –Teresa Pàmies al carrer Comte d’Urgell, 145 de Barcelona, al barri de l’Eixample.

La quarta edició del festival de vídeos i fotos realitzats per dones Femitic encara es troba en plena fase de votacions populars que, recordem, clourà el proper 2 de novembre i, durant la qual, els i les internautes escullen els10 vídeos i fotos finalistes del concurs en cadascuna de les categories.

Ja podeu reservar aquest dia a la vostra agenda si voleu assistir a una cerimònia que segur serà tant emocionant o més que les de les edicions anteriors del festival.

Per confirmar la vostra assistència, envieu un e-mail a femitic@donesenxarxa.cat. Us hi esperem!


Ver mapa más grande

Ens veiem el dijous 29 de noviembre a partir de les 19h!!

"Femític és un verb d’acció"

Seguint amb la nostra sèrie de mini-entrevistes perquè conegueu una mica millor al jurat que compon l’edició Femitic de 2012, us presentem a Laia Pajuelo, Formada com a educadora social, destaca pel seu activisme social. És la fundadora de La Dolça Venus, la primera empresa de venda de productes eròtics amb perspectiva de gènere que, a més, dóna part dels seus beneficis a un projecte contra la mutilació genital femenina. Actualment presidenta de l’entitat Joves per la Igualtat i la Solidaritat (JIS), organitza el festival de curtmetratges de temàtica urbana: Metropol’his. Usuària convençuda de les TIC, Pajuelo compta amb un bloc personal: Mulier Sapiens.

- Per què creus que Femitic és important en la societat, què pot aportar?

Femitic és important perquè és femení. És important perquè aposta per les TIC i la creativitat i aquests dos vectors més la dona com a protagonista donen un gran resultat. La paraula Femitic comença per "FEM" això ja és un verb d’acció, de conjunt, de canvi. De vegades subestimem el nostre propi poder de transformació.

- Quina és la relació entre dones i TIC i mercat laboral?

O ens posem al dia o ens tanquem portes, i no estem precisament per això. Ser autònoma tecnològicament parlant ha de agilizarte la vida i promocionar en els sentits que a tu et vinguin de gust. Són una eina que han d’estar al teu servei i no esclavizarte. No sóc de la generació del polze, però em queden molts dits a les mans i els peus per aprendre a estrènyer els botons que m’agraden i agraden.

- La reivindicació passa per les noves tecnologies?

La reivindicació passa per les tecnologies velles de paper i bolígraf i per les tecnologies més noves, les 2.0 o les "tres mil punt zero", la qüestió és que ens escoltin

- Com ens afecta la bretxa de gènere?
La bretxa no és una bretxa, és un sisme i estem tan a la superfície que sembla que no ens adonem de la profunditat de l’assumpte.

- Quina és la seva experiència com a jurat?

Ja he participat anteriorment com a jurat de Femitic i durant 7 anys he estat jurat del Festival de curtmetratges i videoclips de l’Hospitalet: Metropol’his. M’agrada que el que veig em transmeti, em commogui, em aportació ingredients per la meva dosi de reflexió diària.

 "Las directoras desarrollan personajes femeninos con muchas más facetas, más poliédrica"

dilluns 8 d'octubre de 2012

"Les directores desenvolupen personatges femenins més polièdrics, amb més facetes"

Marta Figueras és la delegada de www.cimamujerescineastas.esCIMA (Associació de Dones Cineastes i Mitjans Audiovisuals) a Catalunya. Productora des de 1994, el 2003 s’associa amb Public Special Events, companyia amb la qual col·labora en: - "Les Caixes Espanyoles" (2004), dirigida per Alberto Porland. Seminci 04. 2 º Premi Millor Llargmetratge Documental - "Fad, el laboratori del segle" (2004). Promarfi Futur 2010 "Barcelona, ​​Abans que el temps ho esborri" de Mireia Ros (2010) Festival Europeu de Sevilla (2010) Festival memorimages 2010 Premi Cinema Rescat coproducció amb Olivera Films "Les Onades" d’Alberto Morais (2011) Jordi d’Or Premi Fipresti Millor Actor Carlos Novoa Festival de Moscou (2011).
A més, membre del jurat de Femitic

- Hi ha diferències entre els directors i les directores?

Normalment, els homes dirigeixen a les dones sota arquetips, en canvi les directores desenvolupen personatges femenins amb moltes més facetes, més polièdrica que es reflecteix a la pantalla, en la manera de pensar de les dones, en la manera de trobar solucions. Les dones tenen protagonisme, la seva manera d’afrontar els problemes.

- La paritat, al cinema

Exacte! Des CIMA treballem perquè és important que un jurat de cinema sigui paritari. Les persones veiem les pel · lícules en funció de molts factors, i un d’ells és el gènere. El que ens mou no és el mateix, la nostra mirada és diferent a nivell social, cultural ... són altres mirades i la condició de gènere és molt important.

- Com pot el cinema ajudar a combatre les desigualtats de gènere?

El cinema i en general l’audiovisual és una arma boníssima per donar-li a altres dones, claus, solucions, una pel·lícula és una càpsula de dues hores en què t’enfrontes a un munt de problemes. Les situacions que es poden generar en una pel · lícula, d’alguna manera poden ajudar a reflexionar sobre el nostre entorn.

- Podeu pensar algun exemple?

Els nens salvatges de Patricia Ferreira, és una clara mostra d’una adreça de dona. Tracta d’una història sobre tres adolescents, dos nois i una noia, els esdeveniments se succeeixen, els nois semblen més conflictius mentre que la noia s’ajusta als cànons de bon comportament de la noia model, sense entrar en l’esdevenir de l’argument ..., el cas és que només una dona pot tenir aquesta capacitat d’observació. Com a cas d’un director que dibuixa molt bé els personatges de dones, Lars Von Trier amb Malenconia

- I Femitic, creus que s’inscriu en aquesta línies?

Femitic és important perquè és important que una dona agafi una càmera i aporti el seu punt de vista, projecti la seva mirada. A més de visibilitzar, hauríem analitzar-la, quin és el seu recorregut.
És important el paper de la societat civil, la denúncia, el missatge és molt important, i una denúncia pot tenir recorregut.
A més el punt de vista del no-professional és molt enriquidor, perquè no és una visió viciada i pot donar una visió nova, més valent com en Blancaneus, que s’ha atrevit amb el Blanc i Negre.

- I un exemple de cinema de denúncia

Verdades verdaderas. És una història preciosa, d’una mestressa de casa corrent de classe mitjana argentina que busca el seu nét, un dels desapareguts de la dictadura, ni més ni menys és el germen de les Mares de Maig, la història d’Estela Barnes de Carlotto, activista de drets humans a l’Argentina, presidenta de l’Associació Àvies Plaça de Maig, que va deixar de ser mestressa de casa per començar a tenir actuació pública, després que el 1977 fos segrestada la seva filla Laura Estela Carlotto. - La Àvies de la Plaça de Maig estan propostes per al Premi Nobel de la Pau.

Pages 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | ...