Les ampolles del primer vi que s’ha de produir al Parc Agrari de Sabadell portaran una etiqueta dissenyada per l’alumna de l’Escola Illa i guanyadora del concurs que va convocar l’Ajuntament, Deborah Garcia. Aquesta etiqueta ressalta l’origen de la producció local ja que es dirà Vi del Parc Agrari.
La vinya del Parc Agrari es va plantar l’any 2008 amb 3.700 ceps, que ocupen una superfície total d’unes 2 hectàrees. Amb aquesta plantació es vol recuperar un conreu de secà típicament mediterrani i molt abundós a la comarca anys enrere. Aquest conreu respon al compliment del Pla Director del Parc Agrari i té diverses finalitats: productives, paisagístiques i educatives. La vinya de Can Gambús està registrada dins de la Denominació d’Origen Catalunya, on hi ha d’altres vins de reconegut prestigi del territori com els que es produeixen en el Parc Natural de Collserola.
El regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, ha assenyalat que “el compromís tant del Parc Agrari com del Parc Natural de Collserola és dotar la població d’una agricultura periurbana propera i de qualitat” amb productes autòctons. Els ceps, que estan plens de grans petits de raïm, estan “en ple funcionament i evolucionen correctament, tant en vas com en emparrat”, ha apuntat el regidor.
Un xec de 300 euros
En un acte aquest matí, Estrada ha lliurat un xec de 300 euros a la jove dissenyadora, que s’ha mostrat molt satisfeta per aquest premi. Deborah Garcia va trobar “molt interessant poder assumir un projecte real d’etiquetatge”. Respecte al disseny guanyador, ha destacat l’aposta per “un disseny que sortís de l’habitual, que en els vins solen ser molt seriosos. A l’etiqueta li he volgut donar un toc més original, proper, rural i artesanal. He jugat amb els colors del vi i he fet una proposta abstracta”. El director de l’Escola Illa, Agustí Hurtado, ha explicat que aquesta és la tercera col·laboració entre el centre municipal i el Parc Agrari, ja que a més de les etiquetes els seus alumnes han dissenyat el logotip del Parc i el de la Fundació Miquel Agustí.
La vinya és un dels pocs conreus que es manté verd durant l’estiu i gràcies a això i a la distribució de parcel·les amb formes geomètriques s’aconsegueix un paisatge harmoniós també a aquesta època. Es preveu la recol·lecció del primer raïm cap a finals d’agost de les varietats blanques i cap a mitjan de setembre les varietats negres. El director del Parc Agrari, Miquel Baldi, ha apuntat que la “previsió de la collita serà d’uns 2.000 quilos, tot i que la terra sempre està subjecta a les condicions climàtiques i el resultat final pot variar”. La producció de vi que s’obtindrà del raïm conreat dóna una major viabilitat econòmica a la finca de Can Gambús.
Cinc varietats
A les 2 hectàrees de vinya, es van plantar cinc varietats. En concret, hi ha raïm de dues varietats blanques, chardonay i xarel·lo, i tres varietats negres: merlot, garnatxa negra i monastrell. Aquesta darrera varietat negra, la monastrell, té una particularitat important: és més pròpia de la zona sud de l’Estat i està adaptada a un clima més calorós. Tot i això, es va plantar de forma experimental al Parc Agrari per comprovar com s’adaptaria si les temperatures augmentessin com a conseqüència del canvi climàtic. D’aquesta manera, s’impulsa la recerca adaptada als nous temps.
El Parc Agrari continua el procés de consolidació i agafa embranzida la seva viabilitat agrària, econòmica, pedagògica, paisatgística i de lleure. Aquest espai té una superfície de prop de 600 hectàrees. El sòl és en un 78% de propietat privada i en un 22% de propietat pública i es gestiona de forma conjunta entre pagesos, ramaders, empreses cooperatives i l’Ajuntament de Sabadell. Actualment, s’hi conreen diferents productes com ara cereals i hortalisses. Amb el blat que s’obté s’elabora el pa de Sant Julià, que es ven a més d’un centenar de fleques la ciutat.