El 65% de les dones treballadores creu tenir “menys possibilitats” de promoció professional que els homes i un 30% percep que el seu salari és inferior al dels treballadors homes que desenvolupen la mateixa tasca, segons conclou l’informe del projecte europeu Equal Vertex que ha presentat avui UGT de Catalunya.
Per a la seva elaboració s’han realitzat enquestes a 500 dones empleades en sectors com el dels components de l’automoció i la fabricació d’automòbils (altament masculinitzats), així com també de la sanitat i la indústria farmacèutica, amb una important presència femenina.
Del total d’enquestades, el 32,6% ha manifestat que ser dona a la seva empresa li ocasiona “dificultats particulars”, una xifra que ascendeix fins al 59% en el cas de les farmacèutiques, però que és molt minoritari en el sector de la sanitat (amb un 5%).
Les principals dificultats que troben les dones varien depenent dels sectors en els quals treballen. Així, la percepció de tenir possibilitats de promoció professional inferiors als homes s’incrementa fins al 84% en el cas de les dones del sector de l’automòbil i fins al 70% entre les treballadores del sector dels components.
Per la seva banda, les treballadores del sector de la farmàcia detecten el principal problema en la retribució, que el 71% considera inferior a la masculina en igualtat de càrrec i activitat. Les empleades del sector de la sanitat considera en un 40% dels casos que té dificultats d’accés a l’ocupació i a la retribució.
L’accés a la formació també es veu afectat pel factor de gènere, tal com assenyalen el 41% de les enquestades. La principal causa d’aquest problema és que l’horari en què s’imparteixen els cursos resulta incompatible amb les altres responsabilitats, encara que la falta de facilitats per assistir a la formació per part de l’empresa també és una queixa bastant important (36,9%).
Aquesta situació és més freqüent, segons l’estudi, en el sector de la indústria de fabricació d’automòbils (75,6%) que en el sector sanitari (8,4%).