La crisi podria provocar un augment dels immigrants que es troben en situació irregular a Catalunya. L’agrupació sindical d’UGT a Catalunya ha alertat que aquest fenomen afecta especialment les dones i que prop de 490.000 noies amb certificat de registre o targeta de residència viuen en una situació cada vegada més precària. UGT ha afegit que el 66,89% d’aquestes dones tenen entre 20 i 49 anys i que suposen poc menys de la meitat dels estrangers residents amb targeta.
La secretària d’Igualtat i Polítiques Socials d’UGT, Raquel Gil, ha indicat que l’actual taxa d’atur fa pensar que seran molts els treballadors immigrants que tindran dificultats per complir els requisits necessaris per complir el permís de residència.
Durant la presentació d’un informe de l’Associació per a l’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC), la dirigent del sindicat ha concretat que aquesta situació afectarà especialment les dones i ha alertat que les condicions del sector femení de la població immigrant “aniran a pitjor” a partir d’ara.
Entre d’altres exemples, Gil ha apuntat que les dones immigrants reben un sou mitjà un 50% menor a la mitjana salarial d’un home espanyol i ha justificat que aquesta diferència no es correspon al nivell de qualificació professional de cada sector.
Gil ha insistit que el nivell de formació de les dones immigrants no varia substancialment respecte a les dones espanyoles, però que per contra, les espanyoles que ocupen llocs d’alta qualificació són un 36%; les estrangeres comunitàries, un 17%, i les estrangeres extracomunitàries, un 12%.
Segons l’informe presentat per Gil, “amb aquesta crisi, moltes dones estan patint enganys, l’abús de la seva situació de necessitat i la imposició d’unes condicions de treball especialment lesives que determinen el pas d’una infracció social a un delicte” contra els drets de la persona.
Malgrat la crisi, des del sindicat UGT, han remarcat que la taxa d’activitat de les dones estrangeres és del 65%, mentre que la de les autòctones arriba a un 53%.
Per aquest motiu, el sindicat català ha reivindicat que s’imposin mesures per lluitar contra l’economia submergida i contra l’explotació laboral d’aquest sector de la població immigrada.