«Quan vaig entrar a Seat fa set anys, els homes es van sorprendre de la facilitat amb què vaig superar les proves físiques. Era una fàbrica d’homes però ara hi ha dones en qualsevol part de la cadena», explica Pilar Pérez.
Té 36 anys i dos fills i és una de les 2.283 dones que treballen a Seat, que en 10 anys ha duplicat la xifra d’empleades. D’aquestes empleades, 1.592 treballen d’operàries. Pilar s’ha tret el permís de carretera i aspira a pujar de categoria. «Em vull seguir formant per millorar i obrir-me portes –afirma–. Hi ha companyes que ja han ascendit a supervisores i caps».
Seat és pionera en l’automòbil. La primerenca incorporació de dones ha fet que tinguin un pes del 22% de la plantilla, davant del 7% de mitjana en el sector. El procés ha anat acompanyat de «la voluntat de l’empresa de fomentar la conciliació de la vida laboral, familiar i personal així com la potenciació de càrrecs tècnics amb la incorporació de dones enginyeres», assegura Ramón Paredes, vicepresident de personal de la companyia.
Enfundades en una granota blava i amb l’equip complet de protecció d’una fàbrica química, és difícil reconèixer Diana Torres i Laia Doménech. Són dues de les gairebé 10 operadores que té Dow Chemical a la fàbrica d’etilè a la Pobla de Mafumet. Aquestes dones són el fruit més visible del pla d’igualtat que va posar en marxa la companyia el gener d’aquest any.
Entre els objectius de Dow hi ha el d’animar les noies a estudiar la formació professional necessària per treballar d’operadora química, un càrrec en què fins ara no era gens habitual veure-hi una dona. «A les xerrades que donem als joves que visiten la fàbrica, intentem trencar l’estereotip que diu que és una feina d’homes. Abans sí que era necessari tenir força per moure vàlvules, però ara les plantes estan molt automatitzades», assegura Alfred Arias, responsable de formació de Dow Chemical.
En les ofertes de treball o en les entrevistes de la companyia, no pregunten pel sexe ni per l’edat dels candidats, afirma Concepció Sumoy, agent d’igualtat del fabricant químic. L’arribada de dones a la planta ha obligat a invertir en la construcció d’un vestidor femení, tot i que esperen obtenir una clara rendibilitat en forma d’«atracció dels millors professionals i més fidelitat per una mena de salari emocional».
A la companyia de neteja Ben Net, on les dones suposen el 90% de la plantilla, passa un fenomen oposat. L’empresa s’ha fixat entre els seus objectius incorporar més homes amb la categoria de netejador per trencar el gairebé monopoli femení.
En canvi, ja estan formant diverses empleades perquè comencin a treballar en la neteja de finestrals en plataformes elevadores. En aquesta categoria, que té un sou més alt, fins ara només hi havia homes, assegura Sandra Clapés, directora de serveis integrals. «Quan es produeixi una vacant en aquests llocs de treball, les dones que tinguin la formació adequada tindran les mateixes oportunitats que altres candidats», destaca Clapés.