La dirigent feminista Magaly Pineda va plantejar ahir la necessitat que s’incorpori a les discussions de la llei de partits polítics el tema d’una major participació de les dones en la direcció d’institucions de l’Estat.
La dirigent feminista Magaly Pineda va plantejar ahir la necessitat que s’incorpori a les discussions de la llei de partits polítics el tema d’una major participació de les dones en la direcció d’institucions de l’Estat.
Va considerar que aquest ha de ser el principi d’una autèntica democràcia perquè hi hagi més accés de les dones a les estructures de poder a causa de que han estat marginades i discriminades històricament pels homes que tenen el poder dels diners.
Va recordar que el 64% dels estudiants universitaris són dones i que el 90% dels que es graduen amb honors són dones.
“De manera que no és per incapacitat, aquest argument és de fa 30 anys, les dones tenen capacitat, es fan reconeixements per la seva honradesa, la seva presència i participació, els partits han de mirar aquesta realitat, han de treure els lents perquè el món no és només dels homes “, va dir.
Pineda aspira a un increment gradual de la participació de les dones. No és que sigui 50% de dones i 50% d’homes els que dirigeixin l’Estat d’una vegada, sinó que la llei de partits polítics en els seus elements constitutius contempli una major participar d’aquest sector a la direcció de l’Estat.
Va estimar que fins ara el Poder Executiu roman com una àrea summament masculinitzada, amb moltes dificultats per a l’accés de la dona.
Va dir, però, que en l’administració pública les dones són el 62%, però que són inferiors al 20% en les ocupacions que signifiquin llocs de direcció d’importància.
L’exemple de la Llei de Quotes. Per a la lluitadora pels drets de la dona haver aconseguit la representació d’aquest sector al Congrés i els municipis va ser una tasca àrdua, però que s’ha complert en el municipal, més no del tot en els congressual.
Explica que abans de la Llei de Quotes la presència de dones al Congrés no superava el 11% i ara s’ha arribat a un 20%, encara que de manera lenta.
L’aspecte que més es compleix és el municipal, amb un 30% de dones regidores, per la qual cosa el país té actualment la taxa més alta a Amèrica Llatina i potser del món de dones en els espais municipals, gràcies a la Llei de Quotes i al seguiment de la Junta Central Electoral.
(…)
Font: Hoy