Per primera vegada, una valenciana ha aconseguit el premi que concedeix cada any el Ministeri d’Agricultura per reconèixer l’excel · lència innovadora entre les dones rurals espanyoles. La guardonada és Teresa Blasco, farmacèutica de Sogorb, que va preferir deixar el seu treball com assalariada en una farmàcia de Castelló per emprendre un ambiciós projecte turístic-gastronòmic que ja està donant apreciables resultats, a més del reconeixement ministerial, que va acompanyat de 25.000 euros.
Aquesta història va començar el 2005, quan l’ajuntament de Sogorb va restaurar una antiga tafona al centre de la ciutat, amb la idea d’establir-hi un allotjament rural i un museu de l’oli d’oliva, i va treure a concurs la gestió del conjunt.
Els pares de Teresa havien quedat sense feina uns anys abans, de manera que la filla tenia la preocupació de trobar alguna cosa, sobretot per la seva mare, ja que el seu pare està finalment jubilat. Per això va decidir presentar-se al concurs, i el va guanyar. Des de llavors, la família regenta l’edifici, que disposa de sis apartaments rurals totalment equipats i el referit museu.
L’allotjament es diu La Belluga, prenent aquest nom del de la mateixa plaça on està, dedicada a l’canonge Belluga, que va exercir a la catedral sogorbina al segle XV.
Dos projectes lligats
Conforme es va assentar la iniciativa, Teresa va decidir donar-li una dimensió més àmplia i empresarial, i el seu marit, José Luis Calp, va deixar també la seva ocupació anterior, com a enginyer d’una firma ceràmica, per acompanyar-lo en unes ocupacions que anaven exigint cada vegada més atencions.
Belluga-Museu de l’Oli de Sogorb consta en realitat de dos projectes paral · lels i interrelacionats: Segortour i Belluga Gourmet. D’ambdues empreses, Teresa és l’administradora.
L’ambiciosa idea que va cobrar cos a continuació va ser posar a disposició dels visitants una oferta global de turisme, centralitzada en la cultura de l’olivera i l’oli, però englobant també aspectes culturals i valors lligats a la natura i la gastronomia de Segorbe i la seva comarca , l’Alt Palància.
El turisme rural està en alça i cada dia són més els amants d’aquest tipus d’esplai que desitgen trobar alguna cosa més que un lloc on anar a dormir al mig del camp. Prefereixen conèixer coses diferents, en un ambient familiar i saludable, menjar bé però una mica diferent a l’habitual i adquirir també una mica del que es fa en el lloc que es visita.
D’aquesta manera, Teresa ha anat diversificant i ampliant el que ofereix. Li va donar especial estímul aconseguir el 2008 un altre guardó, el Primer Premi a la Promoció i Difusió de la Cultura de l’Olivera, que atorga l’Associació Espanyola de Municipis de l’Olivera (AEMO). I el 2009 es conquesta el premi al Millor Olivera Monumental del Espanya per al famós exemplar de ‘La Morruda’, l’edat s’estima en més de 1.500 anys.
Aprofitant un annex del museu havia obert una petita botiga el 2006: l’Espai Gourmet Belluga, on poder degustar i adquirir el riquíssim oli d’olives de la varietat Serrana d’Espadà (dels millors del món) i altres productes gastronòmics i delicatessen de la comarca .
Productes i circuits
Després l’oli selecte arribar una gamma d’articles lligats a l’oliva Serrana, com els derivats cosmètics i una extensa relació de patés d’olives, tant negres com verds, soles o amb nous, xocolata, tàperes, ametlles … ; Melmelades d’oliva amb tomàquet o maduixes del bosc … Tot això no l’elabora Teresa i la seva família, sinó que ho encarreguen a empreses artesanals especialitzades de Segorbe i la seva comarca, «perquè són les que tenen capacitat tècnica i els registres sanitaris necessaris, però fan el que nosaltres dissenyem i seleccionem».
Algunes d’aquestes especialitats ja s’exporten amb èxit a xarxes de gourmets de Suïssa, Japó, Mèxic, Alemanya i Regne Unit, gràcies al suport de programes tutorials de l’IVEX i l’ICEX per promocionar el comerç exterior.
L’última idea en posar en pràctica ha estat la de guia turística, amb el que ha aconseguit introduir Segorbe en els circuits que porten visitants. Així s’estén la taca d’influència d’aquesta dona emprenedora, el que es tradueix en més llocs de treball