L’informe de PwC assegura que aquestes dades «evidencien un problema», ja que «el país no pot permetre perdre talent durant tant de temps»
La igualtat real en l’àmbit laboral s’assolirà l’any 2057 si es manté la tendència actual d’incorporació de la dona als llocs de rellevància dins de les empreses, segons destaca l’informe «La dona directiva a Espanya», realitzat pel grup Isotés, dins del programa «Women es leaders» de Price Waterhouse Coopers (PwC).
Aquestes dades «evidencien un problema», ja que «el país no pot permetre perdre talent durant tant de temps», tal com ha assenyalat el president de PwC, Carlos Mas, que, a més, ha afirmat que aquest informe «ajudarà a entendre i enfocar les barreres que existeixen en l’accés de la dona als llocs directius, així com els mecanismes per superar-les ».
En l’acte, que ha tingut lloc aquest dimarts a Madrid, també ha participat l’alcaldessa de la capital, Ana Botella, que ha apuntat que en aquest camp «cal actuar per autoconvenciment i no per imposició». En aquest sentit, ha afirmat que les quotes de participació de les dones dins l’empresa «són una drecera», de manera que «el més eficaç és canviar la mentalitat».
L’alcaldessa de Madrid ha constatat l’escassa representació femenina en els llocs d’alta direcció de les empreses, tot i que les dones constitueixen més de la meitat dels llicenciats universitaris i obtenen millors expedients.
Ocupen el 45% del mercat laboral
En concret, aquest informe, que es basa en una enquesta realitzada a més de 800 directius, posa de manifest que «a Espanya el 60% dels llicenciats són dones, que només representen el 45% del mercat laboral, una xifra que baixa a menys del 10% en llocs com a directors generals, consellers delegats i presidents de companyies ».
Espanya a més està per sota de la mitjana dels països desenvolupat – situada en el 12% – pel que fa a la presència de dones als Consells d’Administració. Noruega és el país on més avançada està aquesta evolució, amb un 42% de dones ocupant els alts càrrecs, molt per sobre del següent país, Suècia – 27% -, sent Portugal el que obté el percentatge més baix, amb un 2%.
En el cas d’Espanya, només el 5% dels llocs de presidència estan ocupats per dones, augmentant al 8% en l’alta direcció i l’11% en el consell d’administració. D’aquesta manera, el text conclou que «la presència de dones en Consells d’Administració està lluny d’assolir els objectius establerts per la Llei d’Igualtat per l’any 2015», que contemplava un percentatge femení del 40% de consellers dins de les companyies de cara a aquesta data.